851

Leerzame links van een plusklasjuf

10 Leerzame, leuke links van een plusklasjuf

Posted 5 april 2020

Ook de komende weken zullen de scholen dicht blijven. Daarmee hebben, naast de leerkrachten, ook de ouders onder ons er voorlopig een fikse taak bij. Hoe doe ik dat als plusklasjuf? Mijn leerlingen komen van verschillende scholen elke dinsdag naar mijn schoollocatie. Het zijn kinderen die een grote leerpotentie, en vaak een behoorlijke leerhonger, hebben. Uiteraard hebben ook zij nog heel veel te leren en door een hele dag in de week met ontwikkelingsgelijken te zijn, kunnen zij zich zo goed mogelijk ontwikkelen.

‘Hoe gaat het met het werk dat je van school krijgt?’ Wat ik te horen krijg als ik dit aan mijn plusklasleerlingen vraag, varieert van ‘Sometimes I am so exhausted’ tot ‘Oh, daar ben ik in een uurtje mee klaar’. Mmm, scholen vinden het blijkbaar moeilijk om in deze tijd van online lesgeven passender onderwijs te bieden. Begrijpelijk, want een situatie zoals we deze nu meemaken, is voor iedereen nieuw. Daarbij komt dat mijn ervaring is dat leerkrachten en docenten graag de controle over het leren van hun leerlingen houden. Hen loslaten van de methode wordt vaak heel moeilijk gevonden.

6 Online en offline activiteiten
De afgelopen drie weken heb ik de kinderen en hun ouders een programma voor de plusklasdag gemaild. Of dit programma op één dag of over verschillende dagen verspreid wordt, maakt mij uiteraard niet uit. Het is een programma van 9.00 – 15.15 uur met 6 keer een activiteit van 45 minuten, 1 ochtendpauze van 30 minuten, 1 lunchpauze van een uur. Van de 6 activiteiten staan er 3 vast en 3 mogen de kinderen zelf kiezen uit de keuzelijst.

Het werkt echt super goed. Iedereen is tevreden en dat maakt mij een blije en trotse juf. Ik zie dat de kinderen hun onlineactiviteiten ook echt doen en de keuzeactiviteiten vinden zij zo leuk, dat ze er soms meer dan 3 kiezen en er ook op andere dagen dan de plusklasdag aan werken.

Live contact met mijn leerlingen
Iedere week bel ik alle kinderen via FaceTime of Whatsapp. Omdat het er maar tien zijn, lukt mij dit binnen een ochtend. Het is heerlijk om hen in hun eigen omgeving te zien en om te horen hoe het met hen gaat. Ze mogen dan hun vragen stellen en hun verzoekjes voor de keuzelijst indienen. Ik bespreek met hen de onlineactiviteiten en vraag wat ze gekozen hebben. De kinderen kunnen op hun beurt weer laten zien wat ze bedacht en gemaakt hebben. Zo blijf ik op de hoogte van waar ze mee bezig zijn.

‘Heb je nog vragen?’
‘Ja, ik heb eigenlijk een vraag aan u… Mag ik Frenkie even zien?’ Frenkie is de labradoodle pup die sinds vier weken bij ons woont. Ik had de kinderen, voordat ze kwam, al het een en ander over haar verteld en hen beloofd dat ik hen om de beurt zou ophalen om mee te gaan met uitlaten. Het inlossen van deze belofte moet helaas nog even op zich laten wachten door de coronacrisis.

Herinneringen maken
Probeer in deze uitzonderlijke periode, waarvan we vanzelfsprekend hopen dat we het nooit meer mee hoeven maken, momenten te creëren waarop je straks achteraf met een goed gevoel aan terug denkt. Bouw rust en ontspanning in, laat school eens lekker school zijn en maak er bijvoorbeeld een pyjamadag van. Doe spelletjes, maak plannen, knutsel samen, bak koekjes, organiseer een online bingo, zaai bloemen, bedenk een speurtocht, maak samen een schilderij, bedenk een actie, enz. Het anders doen en zijn zorgt voor herinneringen die de kinderen voor altijd bijblijven. Hoe waardevol is dat?

Keuzelijst voor jouw kind
Ik deel graag mijn keuzelijst tot nu toe met jou. Wie weet staat er iets tussen waarmee je kind zelfstandig een (dag)deel aan de slag kan. Kun jij heerlijk geconcentreerd werken of eindelijk eens je tijdschrift uit de verpakking halen en lezen:

Schatkaart en beschrijving van de route maken, zoals je op de website van Juf Maike ↪ kunt zien of op tekenenzo.nl ↪.
(Ingewikkelde) bouwsels maken. Zie:
  How to Make a Paper Diamond the Simple Way ↪
  Heart Box & envelope ↪
  How to make Origami 3D Parrot - Best Origami Tutorial ↪
  Origami paper cat ↪
  Origami enveloppen maken van papier ↪

Bomberbot (basis programmeren) ↪
Toekomstkunde (lessen van WWF) ↪
Stripverhaal online in Pixton maken ↪
Engels leren ↪
Stopmotion filmpje maken ↪
Leer Varkentje Rund tekenen! Het Klokhuis Masterclass ↪
Kunst met Juf Marit ↪
Online tekenles met de makers van Donald Duck ↪

Mocht jouw kind op het voortgezet onderwijs zitten en wil het plannen niet goed lukken, lees dan eens ons blog ↩ De toetsweek inplannen, hoe doe je dat? Het gewone huiswerk kan op een zelfde manier worden gepland. Heb je meer vragen over huiswerk maken en leren? Neem dan contact met ons op.

Onderwijsmateriaal