2789

Volgehouden aandacht

Wat is volgehouden aandacht? 
Volgehouden aandacht betekent dat je je kunt blijven concentreren op een taak ook al is deze saai. Als je volgehouden aandacht zwak is dan maak je de taken waar je mee bezig bent niet af of je gaat snel aan iets anders beginnen. Ik kan bijvoorbeeld mijn aandacht moeilijk bij stomme huishoudelijke klusjes houden. Als er een berg strijkgoed ligt, kan ik tussen het strijken door wel 100 keer mijn telefoon willen checken op nieuwe berichtjes. Niet dat ik zoveel nieuwe berichtjes krijg, maar omdat ik dan even kan stoppen met dat stomme klusje.

Concentratie heeft dus alles met motivatie te maken. 
Hoe lang kunnen kinderen zich concentreren? Kinderen kunnen hun aandacht nog niet zo lang richten als een volwassene. Ze zijn sneller afgeleid. Daarbij ligt het er ook nog eens aan hoe leuk de taak is om zich niet te laten afleiden. Concentratie groeit met het ouder worden en wanneer je jong volwassen bent is je aandachtspanne op zijn best. Naarmate je ouder wordt zwakt de concentratie weer af. Een kindje van ongeveer 1 jaar kan zich een minuut lang concentreren. Ieder jaar komt daar een minuut bij. Vanaf 6 jaar kan een kind zich zo’n 10 minuten concentreren en van vanaf een jaar of 13 is dat een half uur.

Problemen met concentratie 
Concentratieproblemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld vermoeidheid of problemen thuis of op school. Maar ook spanning voor een belangrijke toets of het vieren van je verjaardag kan invloed hebben op je concentratie. Of misschien is er sprake van een concentratiestoornis zoals ADHD of ADD? Zoek dan professionele hulp.

Thuis kan die het wel 
Dat is iets wat je vaak hoort. De leerkracht van je kind maakt zich zorgen omdat het vaak en snel is afgeleid. Je wordt als ouder op gesprek geroepen om het gedrag van je kind te bespreken, want jouw kind heeft vaak zijn werk niet af omdat het tussendoor met allerlei andere, leukere, dingen bezig is. Buiten vliegt een vogel, het meisje dat achter hem zit slijpt haar potloodpunt, de ander loopt even de klas uit, enzovoort.

Jij als ouder herkent het niet want thuis kan het zich wel heel goed concentreren. Geef hem zijn computergame en hij kan hier wel uren achter elkaar mee spelen. Of samen spelletjes doen kan zij ook heel goed. Een kind kan zijn aandacht goed richten wanneer het taken zijn die hij erg leuk vindt om te doen. Gamen is heel iets anders dan een blad vol rekensommen maken. Zeker wanneer je niet zo goed bent in rekenen.

Tips om volgehouden aandacht te oefenen 

  • Ga samen met je kind in gesprek over zijn volgehouden aandacht. Kinderen kunnen vaak heel goed uitleggen waar het concentratieprobleem aan ligt en zijn vaak heel creatief in het bedenken van oplossingen.
  • Zet een timer tijdens verschillende klusjes om te ontdekken hoe lang de aandacht tijdens deze klusjes volgehouden kan worden. Probeer deze tijd daarna op te rekken.
  • Moedig je kind aan om zijn aandacht vol te houden. Beloon wanneer het gelukt is.
  • Samen spelen, knutselen en spelletjes spelen helpt om de volgehouden aandacht te verbeteren.
  • Probeer tijdens het spelen de concentratie steeds een beetje op te rekken.
  • Geef je kind kleine opdrachtjes waarin je de uiteindelijke taak even uitstelt: “Loop eerst naar de keuken, ga dan naar de zitbank, haal een boekje op en bouw daarna een legotoren van vijf blokjes.” Je kunt de reeks steeds langer maken. Je traint daarmee ook het werkgeheugen dat een goede invloed heeft op de volgehouden aandacht.Ook spelletjes als dokter Bibber, doolhoven en memory helpen de concentratie te verhogen.
  • Geef inzicht in de dag door bijvoorbeeld een dagplanning te maken met activiteiten die gedurende de dag plaatsvinden. Zo weet je kind wat er van hem verwacht wordt en wanneer het einde van een saaie taak in zicht is. 
  • Bekijk samen hoe moeilijk de taak is van je kind en bespreek samen hoe je deze taak leuker kan maken door er bijvoorbeeld een spelelement aan toe te voegen of in kleinere stukjes te verdelen. 
  • Zorg voor een rustige werkplek om huiswerk te maken. Ruim overbodige dingen op en leg deze uit het zicht. 
  • Zorg voor voldoende afwisseling in de taken en zorg voor beweging tussendoor.

Meer weten over executieve functies? Kijk rond op deze site of volg ons op Facebook ↪ 

 

Onderwijsmateriaal