1109

Doorzettingsvermogen

Iedere keer wanneer je je kind aanmoedigt om te blijven proberen als iets niet lukt of moeilijk is, stimuleer je doelgericht gedrag. Belangrijk is dat je je kind bijbrengt dat het leren van moeilijke dingen, zoals een puzzel of leren fietsen, oefening en inspanning vergt. Wanneer je dat ook nog eens complimenteert, laat je aan je kind merken wat doelgericht gedrag is.

Wat is doelgericht doorzettingsvermogen? 
Wij, van Leren Leren Schiedam, maken producten voor professionals die in het onderwijs werken. Deze producten gaan veelal over executieve functies. Er zijn 11 executieve functies en doelgericht doorzettingsvermogen is er daar eentje van. Doelgericht doorzettingsvermogen betekent dat je je doelen kunt formuleren en deze doelen ook binnen een afgesproken tijd kunt behalen. Maar het betekent ook dat je kunt doorzetten wanneer je iets heel moeilijk vindt. Doelgericht doorzettingsvermogen is één van de laatste functies die tot ontwikkeling komt. Toch ben je doelgericht doorzettingsvermogen bij je kind al van jongs af aan aan het oefenen.

Problemen met doorzettingsvermogen
Kinderen die moeite hebben met doelgericht doorzettingsvermogen zijn vaak ongeduldig. Dit kan komen doordat ze in te grote stappen hun doel willen bereiken. Te grote doelen zijn minder snel te behalen. Ze raken dan sneller gefrustreerd omdat het niet zo snel gaat als ze zouden willen. Doordat ze minder succeservaringen hebben, bouwen ze ook minder zelfvertrouwen op. Daarom geven we je 6 tips om doelgericht doorzettingsvermogen te oefenen.

Tips om jouw kind te leren doorzetten 

  • Ga samen met je kind in gesprek over zijn doelgericht doorzettingsvermogen. Kinderen kunnen vaak goed uitleggen waar het aan ligt dat ze geen doelgerichtheid kunnen laten zien en zijn heel creatief in het bedenken van oplossingen.
  • Onderneem samen activiteiten zoals spelen of gezelschapsspelletjes doen. Vaak heeft een spel een einddoel, zoals als eerste alle kaarten kwijt zijn of als eerste bij de finish aankomen. Je kunt het doel zo steeds verder weg maken door te zeggen dat ieder nog één beurt heeft waarna er gestopt gaat worden. 
  • Moedig je kind aan om zijn doelen te bereiken. Beloon je kind wanneer het bijvoorbeeld is gelukt om zelf zijn tas in te pakken voor school of zijn huiswerk op tijd af heeft. 
  • Houd de doelen klein en behapbaar. Bij elk behaald doel ervaart je kind een succeservaring waardoor het zelfvertrouwen groeit. 
  • Bedenk samen een manier om de doelen te bereiken. Wanneer het niet lukt, bespreek dan hoe dat kan en hoe het op een andere manier misschien wel lukt. 
  • Bied structuur en duidelijkheid. Wanneer je kind weet wanneer het zijn doel heeft bereikt, is het makkelijker om daar naartoe te leven.

Wil je meer weten over executieve functies? Kijk dan hier eens rond en volg ons op Facebook ↪.

Onderwijsmateriaal