2371

Grote emoties uitleggen mbv het handmodel van Dan Siegel aan kinderen

Kijk naar je hand en maak een vuist. Je pols en handpalm lijken nu op de onderkant van je hersenen. Dit is het deel dat ervoor zorgt dat je je veilig voelt. Het zorgt ervoor dat je wegrent of juist heel stil blijft staan als er gevaar is. Sommigen noemen dit het 'reptielenbrein', omdat reptielen ook zo denken.

Buig nu je duim en leg hem in het midden van je handpalm. Je duim is als het deel van je brein waar je gevoelens zitten Denk aan blij, verdrietig of boos zijn. Dit noemen we het 'zoogdierenbrein'. Zoogdieren zoals honden, katten en apen, hebben ook veel gevoelens, net als wij.

✊Vouw nu je vingers over je duim. Deze vingers zijn het deel van je brein dat goed kan nadenken, de cortex. We noemen dit het 'mensenbrein'.

Als je vuist gesloten is met je duim erin en je vingers eroverheen✊ werken al deze delen samen. Dit betekent dat je rustig bent, goed kunt nadenken en de juiste beslissingen kan nemen. 

Maar als je vingers omhoog gaan en je duim tevoorschijn komt zijn je gevoelens heel sterk. Het kan dan moeilijker zijn om rustig en goed na te denken.

Soms, als je heel bang of boos bent, neemt het oudste deel van het brein - het reptielenbrein - het over. Je komt dan in de 'overlevingsmodus'. Je wilt dan misschien wegrennen, vechten of je bevriest en wordt heel stil.

Door even een stukje te lopen of een ontspanningsoefening te doen kun je het brein kalmeren. Dit helpt je weer rustig te worden en goed na te denken. Je zorgt er dan voor dat de 'vingers' weer over je 'gevoelsduim' heen gelegd worden✊

 

Onderwijsmateriaal